Ik had er eerder al eens over gehoord maar recent kwam ik een foto tegen van een brasem die direct na de vangst niet op een onthaakmat terecht kwam maar direct met schepnet-en-al in een bak water werd gelegd om deze vervolgens te onthaken. Navraag leerde mij dat het om een opvouwbare wasmand ging die verkrijgbaar is bij de betere campingwinkel. En eigenlijk kan er ook niks mis mee zijn wanneer je graag op de grotere witvis vist: de vis blijft onder water en het lijkt zeker aannemelijk dat de vis dan niet gaat spartelen. Dat maakt het onthaken zeker eenvoudiger, je moet er wel rekening mee houden dat de lente van de emmer ongeveer de lengte van de te vangen vis heeft. De vraag is vervolgens of het (met name) bij de statische brasemvisserij inderdaad zo handig is.
Nou zijn wij bij HSV Almere nogal van de doortastende aanpak: hebben we ergens een goed gevoel over of staan wij ergens achter, dan doen we daar ook wat mee! Dan pakken we ook het liefst direct breed uit en deze keer was dat niet anders. Navraag leerde dat het boven gestelde klopt (de vis ligt in het water en blijft daardoor rustig liggen) dus dat wilden we zelf graag ook eens proberen.
We zijn daarom voor de brasemvisserij een klein projectje gestart. We hebben 6 emmers (in ons geval opvouwbare afwasteiltjes) aangeschaft en deze uitgedeeld aan geïnteresseerden met de opdracht ze te testen. De eerste test is inmiddels achter de rug, tijdens “De Nacht van Almere 2024” hebben 3 teams ze getest. En tot volle tevredenheid!
Uiteraard had ik er zelf ook 1 om te testen. Ik ben gewend brasems te landen en op de mat te leggen waarna ik ze onthaak maar deze keer had ik de mat dus bewust thuisgelaten en een onthaak-emmer gevuld. Eerlijk is eerlijk: ik ben positief verrast. Vanaf het moment dat je de vis met schepnet-en-al in het water legt is ze rustig en kan je de vis moeiteloos onthaken. En het mooie is: voordat je haar terugzet spoel je meteen je handen even af want we weten dat een brasem doorgaans enigszins slijmerig is.
Na de visdag gooi je de emmer leeg en spoel je hem met wat ‘vers’ water even schoon. Vervolgens vouw je hem in waardoor hij nagenoeg geen ruimte inneemt, hij past bij mij gemakkelijk in de schepnettas naast het schepnet (zie foto onder). Nog een voordeel: hij stinkt niet en is nagenoeg direct droog.
Voordeel van het model wat wij testen is dat hij handvatten heeft die ervoor zorgen dat je de onthaak-emmer makkelijk kan vullen. Toevallig heeft de Vomar de komende week (t/m 22 juni 2024) een opvouwbare wasmand in de reclame. Omdat bij deze de handvatten aan de zijkant zitten misschien iets lastiger vullen (extra emmertje helpt) en hij is wat fors, maar voor die 6 euro misschien leuk om het toch eens te proberen? Of bestel anders degene die wij gebruiken, ik heb geen enkel minpuntje kunnen ontdekken.
We hopen dat je hier toch eens over nadenkt en het misschien ook eens wil proberen, het komt de vis absoluut 100% ten goede. Of kom anders eens een kijkje nemen bij één van onze feederwedstrijden, zeker weten dat er wel eentje te bewonderen is bij enkele deelnemers.
.