Om alle soorten en maten hengels die er bestaan op te noemen is geen doen, de kans is erg groot dat je daarna door de bomen het bos niet meer ziet. Laten we het daarom vooral simpel maar toch informatief houden.
De basis, de vliegenhengel
Een vliegenhengel bestaat uit twee, drie, vier en soms zelfs uit vijf of zes delen. Vroeger waren tweedelige hengels de standaard, tegenwoordig zijn meerdere delen hengels de normaalste zaak. Hengels bestaande uit meerdere delen hebben een enorme sprong voorwaarts genomen vanwege de door vliegtuigmaatschappijen opgestelde en aangescherpte regels waar het de (hand)bagage betreft. En, omdat we met zijn allen tegenwoordig steeds makkelijker even het vliegtuig pakken, is een hengeltje voor op reis snel en makkelijk ingepakt. Gek genoeg had het niet eens zoveel met de hengel te maken als wel met het heel houden van de hengelkoker. Veel goedkope tweedelige hengels hadden en hebben een minder betrouwbare hengelkoker. Een Walton, zeker geen goedkope hengel, heeft bijvoorbeeld een inferieur soort hardplastic koker die al begint te scheuren als je hard langsloopt.
Het “goedkope hengel = goedkope koker” verhaal gaat dus zeker niet altijd op, feit blijft dat je in de meeste gevallen je tweedelige hengel niet tussen het bagageruimgeweld wilt hebben. Meenemen als handbagage werd destijds het motto en de meerdelige vliegenhengel was geboren. Helaas mag je, voor zover ik weet, tegenwoordig helemaal geen hengel, klein of groot, meer als handbagage meenemen, maar er was een tijd….
De lengte van de vlieghengel
Net als normale hengels zijn vliegenhengels in verschillende lengten verkrijgbaar. De kleinste meet ongeveer 6 ft (1 ft = 30,48 cm), een dikke 1.80 mtr dus, en vaak zijn de kleinere hengels ook de lichtere hengels. Het loopt met de lengtes door tot zo’n 15 ft (ruim 4,5 mtr).
Gewicht(ig) gedoe
Iedere hengel wordt verkocht in een bepaalde gewichtsklasse. De gewichten lopen doorgaans van # 0 tot # 15. Het werpgewicht van een vliegenhengel wordt aangegeven met een #, dit staat voor ‘aftma’ klasse (American Fishing Tackle Manufacturers Association). De standaard richtlijn is dat bijvoorbeeld een aftma 5 (#5) hengel het best geschikt is om een # 5 vliegenlijn mee te werpen. Hier zijn echter wel een aantal uitzonderingen op omdat niet iedere lijnfabrikant dezelfde waarde hanteert voor bijvoorbeeld een aftma vijf lijn, maar in het algemeen is het een prima richtlijn.
Wat vroeger een gouden regel was is nu nog steeds een gouden regel: koop een allround hengel. Een hengel waar je zowel in de polder als aan de rivier, op een meer en aan het zoute water wat hebt. De standaard der standaarden is de aftma vijf hengel met dito lijn. De lengte van een standaard #5 hengel is 9 ft (2.7 mtr), dat is niet te lang en niet te kort en is multifunctioneel inzetbaar. Tegenwoordig, met de opkomst van steeds strakkere hengels, wordt ook de # 4 wel als standaard hengel opgegeven.
Tendens
De tendens in de “vliegenhengelwereld” is hoe strakker hoe beter. Strakker en vooral ook lichter, de meesten mensen werpen makkelijker en verder met een strakke hengel. Ook met de wind tegen is een vliegenlijn makkelijker te werpen met een strakke hengel. Hoe strakker de hengel, meestal aangegeven met termen als FAST en MEDIUM FAST, hoe minder buigzaam de hengel. Om een beetje orde in de chaos te scheppen kun je onderstaand rijtje gebruiken.
- EXTRA FAST: slechts een klein beetje top actie;
- FAST: alleen top-actie;
- MEDIUM FAST: Standaard, buigt tot ongeveer de helft van de hengel;
- SLOW: buigt tot in het handvat.
Als we nu eens een FAST hengel en een SLOW hengel pakken en de voordelen van beiden bespreken, dan weet je waarschijnlijk ook meteen ook de nadelen.
SLOW: met een zachte hengel:
- kun je een dunnere tippet (leader) vissen;
- heb je meer demping;
- heb je minder kans op lijnbreuk;
- de hengel vangt bij een aanbeet beter de klap op.
FAST: een Fast hengel:
- werpt makkelijker;
- werpt makkelijker tegen de wind in;
- kan makkelijker een zwaardere vlieg of nimf wegzetten.
Het zal jullie niet verbazen dat zwaardere hengels vaak strakkere hengels zijn. En dat heeft dus vreemd genoeg niets te maken met de grootte van de vis maar vooral met de grootte van de vlieg, de omstandigheden (weer) en de afstand.
Voor zover lijkt het makkelijk. Je koopt als beginner een # 5 hengel met bijpassende # 5 lijn en je kunt in de meest uiteenlopende situaties uit de voeten. Het lijkt niet alleen makkelijk, het is het ook. De ellende begint als je een hengel wilt kopen voor een stuk water waar behoorlijk grote en minstens even sterke maar vooral ook schuwe vis zit. Waar het om gaat is dat je voor speciale (vaak grotere) wilde forellen ander materiaal nodig hebt dan de standaard #5. Grote forel ligt nu eenmaal niet voor het opscheppen. Dat is ook de reden dat veel vliegvissers zo abnormaal veel hengels bezitten. Een veel gehoorde excuus van een vliegvisser tegen zijn vrouw is dan ook: “ik moet wel een nieuwe hengel kopen, schatje. Iedere situatie is nu eenmaal anders, je wilt toch niet dat ik als enige van de jongens niets vang?”.
Bron:
http://www.dutchanglers.nl/artikelen/vliegvissen-materiaal-en-technieken-hengels
http://thehappyflyfischer.blogspot.nl/2014/10/vliegvislijnen.html