Zondag 9 juni hebben de Almeerse roofvissers een ochtendje gevist in Amsterdam-Centrum, ook deze keer weer geen officiële wedstrijd omdat de AHV (Amsterdamse Hengelsport Vereniging) daar geen kosteloze toestemming voor wil geven en blijkbaar verlegen zit om 20 euro. Daarom was het gewoon een ochtendje vissen waarbij alle vangsten wel netjes geregistreerd zijn in het kader van een visstand-check.
Vorig jaar zijn we rond deze periode ook in Amsterdam-Centrum geweest. Het was toen heel warm waardoor we heel vroeg in de ochtend zijn gestart. Dat is toen zo goed bevallen dat we ook deze keer al om 6 uur aan de noordzijde van ’t IJ begonnen met vissen, een bijkomend voordeel is dat het dan nog lekker rustig is op straat en dat er nog gratis kan worden geparkeerd.
Geen hittegolf deze visdag maar gelukkig wel droog met zon en een echte Hollandse wolkenlucht. Goed trouwens om te zien dat er ook wat nieuwe deelnemers waren meegereisd gezellig vissen en met plezier aan de waterkant staan is voor de roofviscommissie immers het belangrijkst. Natuurlijk is het leuk als er goed gevangen wordt maar heel fanatiek zijn we niet.
Iemand anders vis zien vangen geeft ook voldoening en als we elkaar kunnen helpen dan doen we dat. Geheimzinnig doen over locaties en kunstaas is iets voor de professionals maar niet voor ons als amateurs. Daarom ook geen inschrijfgeld of andere poespas voor onze normale wedstrijden, maar gelukkig wel een leuke prijzentafel en een lekker kopje koffie na afloop. De HSV zorgt goed voor ons en dat motiveert enorm uiteraard.
Het IJ is een grote en diepe waterweg, best even wennen voor sommige Almeerse vissers die normaal in ondiepe sloten vissen. Dat er een grote verscheidenheid aan vis zwemt is een feit maar hoe ze te vangen is weer een ander verhaal. Het meest logische is om de vis te zoeken bij onderbrekingen in het water, zoals bruggen, pijlers, vertakkingen en diepteverschillen. In het begin was het even aftasten hoe en waar te vissen, maar gelukkig wist Barry nog binnen het uur al een mooi baars te melden.
Sommigen bleven bij het diepe water de vis zoeken, anderen gingen wat meer de binnenstad in en beide plekken leverden gelukkig vis op. René en Glenn vingen allebei een mooie snoekbaars en Richard wist een grote snoek te landen. Tim ving 2 kleine baarsjes en Barry lukte het om nog 2 grote baarzen te melden.
Ook waren er veel aanbeten die niet verzilverd konden worden, een teken dat de vis deze dag niet fanatiek toehapte. Een paar weken geleden was er met oefenen nog best goed gevangen, vooral de snoekbaars beet toen beter. Helaas hebben we dus niet zo goed gevangen als we hadden gehoopt maar wel drie verschillende vissoorten op de visstand-check kunnen noteren.
Geen bijzondere vissoorten zoals bot of roofblei deze keer, wel kwamen er nog tal van andere dingen boven water zoals takken, plastic zakken, fietsonderdelen en een hoed. Dat hoort bij het vissen in een stedelijke omgeving, net zoals af en toe aan “iets” vastzitten wat niet omhoog komt. Daarom stimuleren we het gebruik van loodvervangers en zeker ook het weerhaakloos vissen om het onderwaterleven zo min mogelijk te belasten. En met diverse soorten kunstaas op de prijzentafel kan de tacklebox na afloop toch weer een beetje worden aangevuld.
Barry leverde deze dag de grootste bijdrage aan het onderzoek en mocht als eerste kiezen uit de prijzen van onze sponsor Raven Hengelsport Lelystad. Daarna was er weer de loterij onder het genot van een kopje koffie op het gezellige terras van café Polly Goudvisch.
Vóór de toeristendrukte en met nog een hele middag voor ons gingen we weer terug naar onze vertrouwde polder. De volgende “echte wedstrijd” is op zondag 23 juni van 7u tot 12u in de omgeving van Muiden en Weesp. Een grote verscheidenheid aan viswater en vorig jaar is daar best goed gevangen.
Lijkt het je als lid van HSV Almere leuk om mee te doen, stuur dan een mailtje met je telefoonnummer naar rca@hsvalmere.nl
Goede vangst, Tim en Fred