Recent presenteerde de wethouder van de Partij voor de Dieren in Den Haag een met gemeenschapsgeld betaalde campagne met plakplaatjes op de abri’s. Een posterplakactie met een behoorlijk suggestieve tekst om de “pijn bij vissen” retoriek op slinkse wijze uit te dragen en daarmee heel sneaky hengelsporters bewust in een kwaad daglicht stelt.
De bekende wolf in schaapskleren maar “GeenStijl” brandde de actie tot de grond toe af en de reacties van de echte Hagenezen spreken boekdelen. Het bestuur van de HSV Almere vindt de Haagse slogan “Wat denk je zelf!” wel pakkend: hij zet aan tot nadenken en stuurt de lezer de door jou gewenste richting op.
Wij zien het als een uitdaging om zelf ook een dergelijke informatieve campagne te starten onder de titel “Wat denk je zelf!”. De komende maanden verschijnen er daarom opiniestukken en satirische bespiegelingen die tot nadenken aanzetten en als tegengas en tegenwicht dienen voor de hetze die de Partij voor de Dieren voert om de hengelsport in Almere, maar zeker ook in de rest van Nederland af te schaffen. Gezond verstand zal zegevieren, dat is onze overtuiging. Veel leesplezier met deel 2 in de serie “Tegengas”.
.
De partij voor de Dieren gebruikt gemeenschapsgeld op de juiste manier.
Wat denk je zelf!
Zoals bekend hanteert de PvdD achterhaalde en discutabele bronnen en is zij druk met het beïnvloeden van de beeldvorming over “pijn bij vissen”. Het bewust manipuleren van de publieke opinie én collega raadsleden is een sterk staaltje acti-VIS-me. Bovendien denken wij dat voor promotie en campagnes gemeenschapsgeld wordt gebruikt wat daar niet voor bedoeld is. Iedere politieke partij in Nederland is namelijk verplicht een wetenschappelijk bureau te hebben en bij de PvdD is dat de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF). Jaarlijks ontvangt de NGPF ruim 180.000 euro subsidie, een enorme bak belastinggeld waar wij als Almeerders ook ons steentje aan bijdragen (Bron: https://www.ngpf.nl/organisatie/anbi-gegevens/).
In de wettelijke spelregels staat dat wetenschappelijke bureaus op de eerste plaats een onderzoeksfunctie hebben en dat betekent het volgende:
“…Wetenschappelijke bureaus zijn wetenschappelijk onafhankelijk maar verrichten vanuit hun specifieke politieke interesse onderzoek naar maatschappelijke thema’s…”
(Bron: https://www.parlement.com/id/vi1gg4iij19d/wetenschappelijk_bureau_politieke_partij). De NGPF geeft hier een geheel eigen draai aan. Aan het verrichten van onderzoek doet zij niet en de subsidie wordt eenzijdig besteed aan geraffineerde marketing van partijstandpunten onder de noemer:
“…De NGPF probeert wetenschappelijk onderzoek op het gebied van dieren, milieu, natuur en klimaat toegankelijk te maken voor een breed publiek. Door kennis te verspreiden, probeert zij het bewustzijn te vergroten en het publieke debat over problemen én oplossingen te stimuleren. Om zo bij te dragen aan een andere omgang met dieren, natuur en onze omgeving, voor een duurzamere, diervriendelijkere en gezondere samenleving…” (Bron: https://www.ngpf.nl/organisatie).
Wanneer wij de gelikte website van de NGPF bestuderen dan vallen twee zaken direct op:
1. De NGPF heeft in haar bestaan nog nooit één eigen wetenschappelijk (literatuur) onderzoek verricht en / of gepubliceerd, hooguit een boekje of filmpje bekostigd;
2. Aan de NGPF zijn geen wetenschappers met een relevante achtergrond verbonden maar slechts beroeps acti-VIS-jes.
.
.
.
De website van het wetenschappelijk bureau van de PvdD is geen gesubsidieerde propaganda.
Wat denk je zelf!
Duidelijk is dat aan de NGPF geen wetenschappers met een passende achtergrond zijn verbonden maar ook biologen en ecologen zijn niet te vinden. Er zijn wel twee communicatiemedewerkers in dienst:
- een directeur die gewerkt heeft als vertaler en redacteur van populaire wetenschappelijke boeken over politiek en natuurwetenschappen;
- een Almeerse raadslid van de PvdD, Marjolein Veenstra (is ze alweer terug?). Zij zorgt voor een sprankelende website en voorziet PowerPointpresentaties van fleurige maar vaak ook treurige plaatjes.
Ook de overige bestuursleden hebben geen enkele relevante wetenschappelijke achtergrond maar zijn vaak wel actief in diverse vage clubjes die op slinkse wijze zijn verbonden met de PvdD. Neem nou bv Ton Dekker. Hij is algemeen bestuurslid van de NGPF en is volgens zijn LinkedIn pagina voorzitter van de meest anonieme stichting van Nederland: “De stichting Vissenbescherming” (bron: https://www.vissenbescherming.nl/). Een slapende stichting zonder enige eigen wetenschappelijke inbreng waar bovendien weinig recente info over is te vinden maar die volgens onze wethouder Jesse Luijendijk louter bestaat uit experts op het gebied van vissenwelzijn. Jesse stond er dan ook op om deze stichting te betrekken bij het tot stand komen van de paragraaf ‘dierenwelzijn’ van de nieuwe Nota Dieren die deze maand afgerond wordt.
U snapt het al: een sterk staaltje van de slager die zijn eigen vlees keurt, zonder dat hier een haan naar kraait. Een politiek een-tweetje tussen wethouder Jesse Luijendijk en de pseudo-deskundigen van de ‘Stichting Vissenbescherming” om de paragraaf ‘dierenwelzijn’ in de Nota te manipuleren, collega bestuurders te misleiden en de hengelsport conform de eigen partijpolitiek aan banden te leggen. Echte deskundigen en de Hengelsportvereniging Almere staan buitenspel maar volgens wethouder Jesse Luijendijk heet dat inspraak.
.
.
Publieke middelen worden niet door de PvdD ingezet voor slinkse marketing en vage stichtingen.
Wat denk je zelf!
Als wij de openbare informatie op internet op een rijtje zetten dan maakt de PvdD keihard en ernstig misbruik van publieke middelen die zij jaarlijks vanuit de overheid ontvangt. 180.000 euro per jaar wordt over de balk gesmeten en dus niet besteed aan onderzoek. Dit geld wordt vooral ingezet voor promotie, spotjes, en campagnes met plakplaatjes met als doel de hengelsport te verbieden. Maar liefst 6500 Almeerse vissers worden daar direct de dupe van maar er volgen meer steden in Nederland als we niet in beweging komen. Gelukkig keert het tij, daar komen wij later nog op terug.
.
Houdt de PvdD zich aan de spelregels vanuit de overheid?
Wat denk je zelf!
Misschien een topic voor “GeenStijl” en “Follow The Money”, wordt vast nog wel vervolgd.